dijous, 28 d’octubre del 2010

Pasió per Renoir.


Del 19 d'octubre al  6 de febrer del 2011

Exposició coorganizada entre el Museu Nacional del Prado i el Sterling and Francine Clark Art Institute (Williamstown, Massachusetts)




Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), un dels  artistes més destacats de l’ Impressionisme, va treballar durant tota la seva vida amb una absorbent passió per la pintura que el va portar a  tenir un gran prestigi i popularitat entre els seus contemporanis. En aquesta exposició  es poden veure 31 obres de l’artista , reunides pel col·leccionista nord-americà Robert Sterling Clark (1877-1956), fundador del Sterling & Francine Clark Art Institute (Williamstown), se mostrarà en el Prado. Es la primera exposició monogràfica dedicada a Renoir a l’estat espanyol.

Informació a la web Museu del Prado

divendres, 22 d’octubre del 2010

Cabello i Carceller: ARCHIVO.DRAG MODELOS

Cabello i Carceller questionen els estereotips masculins i femenins. Art militant anomenat queer, per provocar el debat entre el que es femeni i el que es masculi


La galeria Joan Prats de Barcelona presenta aquesta exposici'o del 16 de setembre fins finals d’octubre del 2010, 


 L’exposició de Cabello/Carceller, Arxiu: Drag Models, es un treball fotogràfic sorgit de l’anàlisi de la influència que poden tenir els models cinematogràfics en la gènesi de noves estètiques en l’imaginari col·lectiu, explorant la possibilitat de modificar discursos principals, actuant des de les micropolítiques. Arxiu: Drag Models es presenta com a una galeria de retrats realitzats en diversos països, a través dels quals es rastregen les empremtes de la influència cinematogràfica en la representació de masculinitats alternatives. Aquestes històries secundàries ens permeten descobrir rols identitaris que han estat refutats durant massa temps i estigmatitzats des del punt de vista de les estètiques hegemòniques. 

Drag Modelos’ ens parla de la densitat de la sexualitat de la dona.
Cabello/Carceller. Galeria Joan Prats. Rbla. de Catalunya, 54.
Fins al 30 d’octubre 2010


A la sala de Rambla de Catalunya, les dones retratades per Ana Carceller (Madrid, 1964) i Helena Cabello (París, 1963) oculten una “incòmoda” feminitat en espais privats sota l’aparença d’artistes i actors (David Bowie, Brad Pitt, Marlon Brando, James Dean, Colin Farrell), models triats de ben segur per la neutralitat andrògina, encara que la majoria de les fans i el gran públic els assumeixin com a masculins.

Igual que la pintora del segle XIX Rosa Bonheur, que es disfressava d’home per poder visitar escorxadors i hipòdroms i, d’aquesta manera, estudiar més bé els animals que dibuixava, aquestes dones anònimes identificades com a homes proven de trencar una tradició —encara vigent— que les havia obligat a abstenir-se de representar certs rols de manera lliure.

Drag Modelos ens parla de la densitat de la sexualitat de la dona i d’un emmascarament del gènere sense costos, en el sentit que li va donar l’assagista Joan Rivière el 1929 al llibre Womanliness as a Masquerade: “La feminitat es pot portar com una màscara, el lector es pot demanar on marca la línia entre la feminitat autèntica i la farsa. El meu suggeriment —afirmava— és que aquella línia no existeix; radicals o superficials, feminitat i farsa són una mateixa cosa”. EL PAÍS- ÁNGELA MOLINA 16/09/2010

dijous, 7 d’octubre del 2010

PICASSO DAVANT DEGAS

Del 15 d’octubre de 2010 al 16 de gener de 2011  al museu Picasso de Barcelona


Aquesta exposició vincularà, per primera vegada, dos dels artistes més importants de l’època moderna. La mostra explorarà la fascinació que durant tota la vida va experimentar Picasso pel treball i la personalitat d’Edgar Degas, i abraçarà àmpliament els mitjans utilitzats pels dos artistes: dibuix, pastel, pintura, escultura, gravat i fotografia.

Picasso-Degas aportarà un nou enfocament sobre l’aparició del modernisme del segle XX, quan una nova generació va assimilar, reinventar o es va allunyar de l’art dels seus predecessors impressionistes. En mostrar Degas a través dels ulls de Picasso, es revelaran elements importants de la manera en què l’espanyol percebia el passat i es revisitarà el propi radicalisme de Degas.



 Per més informació: http://www.bcn.cat/museupicasso/ca/exposicions/futures.html

 

ACTIVITATS relacionades:

Taula rodona "Picasso davant Degas: la mirada experta"

  • Divendres 15 d'octubre a les 19:30 h
  • Idioma: anglès amb traducció simultània al català
  • Entrada gratuïta
 Sala d'actes
Taula rodona amb la participació dels comissaris de l'exposició, Elizabeth Cowling i Richard Kendall, moderada per Pepe Serra, Director del Museu Picasso.
Amb l'assistència a aquesta activitat s'oferirà una entrada gratuïta a l'exposició vàlida fins al 22 d'octubre (inclòs). 

Cicle de performances entorn a la representació i el paper de la figura femenina en l'art

Lilibeth Cuenca Rasmussen: A Void, 2007
Dijous 28 d'octubre a les 19:30h
Introducció a càrrec de Lars Bang Larsen
més informació: cicle performances