diumenge, 12 d’abril del 2009

Emile Nolde


L'obra del pintor alemany Emil Nolde, de cops falsament senzilla, i essencial per a l'art del segle XX, és al Llenguadoc per primera vegada.

Aquest alemany és desconegut a França, exactament al contrari del ressò del seu treball al món germànic però igualment anglosaxó, tant val a dir la resta del món occidental. Tanmateix, a través del corrent "expressionista" que encarna millor, sense haver fundat cap escola, és una bona part de la pintura del segle vint que ha influenciat. Per simplificar, França té Matisse, Alemanya Nolde. l no hi ha cap relació entre el museu Fabre de Montpeller i aquest artista que mai no ha passat a aquesta bella ciutat.

Emil Nolde (1967 - 1956), fins al 24 de maig al Museu Fabre, Montpeller.

http://museefabre.montpellier-agglo.com

Juan Gris


Juan Gris, pseudònim darrere el qual s’ocultava, en realitat, José Victoriano González Pérez, és mundialment conegut per haver estat, després de Pablo Picasso i Georges Braque, un dels mestres del cubisme. Tanmateix, poca cosa se sabia fins ara dels seus orígens. Nascut el 1887 a la Calle del Carmen de Madrid, a tocar de la Puerta del Sol, aquest artista, mort el 1927 a Boulogne- Billancourt, prop de París, va estendre un vel de misteri sobre la seva infantesa i adolescència a Espanya i sobre els primers anys d’estada a França, amb una actitud ambigua que fomentà Daniel- Henry Kahnweiler, el seu primer biògraf, desitjós de veure-hi només el pintor d’avantguarda.

La col·lecció Emilio Ferré, que aplega seixantaun dibuixos originals del mateix període, s’inscriu, doncs, dins aquest conjunt. I entre els mèrits que cal reconèixer-li destaca el fet d’haver-se interessat per aquesta etapa determinant en la vida de Juan Gris; una etapa totalment oblidada pels museus d’Europa, llevat del Museu Nacional d’Art de Catalunya, que fou l’únic a demostrar interès pels dibuixos originals de l’artista pertanyents a les dues darreres revistes catalanes esmentades just quan estaven a punt de dispersar-se definitivament. Dins la col·lecció Emilio Ferré, així doncs, hi trobarem originals procedents d’¡Alegría!, L’Indiscret, Le Témoin, Le Rire, L’Assiette au Beurre, Papitu, Le Frou-Frou, Jean qui Rit, Le Charivari, L’Humoriste, Le Cri de Paris i Le Courrier Français.

Dates
Del 02 de abril fins al 14 de juny de 2009
Inauguració
Dijous 02 de abril de 2009, a les 20.00h
Lloc
Centre Cultural de Caixa Girona Fontana d'Or
C/ Ciutadans, 19
17004 Girona
Tel: 972.20.98.36
Fax: 972.20.94.14


HORARI
Centre Cultural de Caixa Girona Fontana d'Or
Feiners de dilluns a divendres: d’11.00 a 14.00h i de 17.00 a 21.00h.
Dissabtes: d’11.00 a 21.00 h.
Diumenges i festius: d’11.00 a 14.00h.
Entrada lliure

dissabte, 11 d’abril del 2009

Josep Mompou


La Pedrera, exposició de la vida i l’obra de Josep Mompou (Barcelona 1888 – Vic 1968).
Membre de l’anomenada “generació del 17”, Josep Mompou encarna l’evolució de la pintura noucentista cap a un figurativisme depurat, hereu del fauvisme, com aquell que s’imposà a tot Europa a finals del primer terç del segle XX.

Mompou desenvolupà una sòlida carrera que obtingué un ampli ressò de la crítica i l’acceptació dels grans col•leccionistes del país, com Lluís Plandiura i Josep Sala, així com també un reconeixement internacional, a França i als Estats Units, a la dècada dels trenta. L’influent crític de l’època Waldemar-George, presentador de la seva segona exposició individual a París l’any 1931, el definí com "un pintor català de formació francesa o, més exactament, un pintor europeu.
Un pintor que expressa les seves sensacions visuals en una llengua despullada d'ornaments inútils."

Amb aquesta exposició, Caixa Catalunya vol retre un merescut homenatge a aquest destacat pintor català a través d’un recorregut retrospectiu pels temes principals de la seva obra: la figura, el paisatge i la natura morta.


Dates: Del 10 de febrer al 14 de juny de 2009
Lloc: Sala d'Exposicions de La Pedrera de Caixa Catalunya, Passeig de Gràcia, 92. Barcelona.Horari: De dilluns a diumenge, de 10 a 20 h
ENTRADA GRATUÏTA

Visites comentades gratuïtes per al públic en general De dilluns a dijous a les 18 h, en català,divendres a les 18 h, en català i castellà.